Broderi

Broderi er utelukkende Fru Flids område. Det har, fra hun var ganske liten (10 år), vært en av hennes hovedinteresser, og det er fortsatt en av hennes kjæreste hobbyer. Etter hvert som årene har gått er det noen teknikker som har utpekt seg som de mest interessante for henne;  
hardangersøm, kunstbroderi og Jugendbroderi

I tillegg til å brodere selv, har hun fattet interesse for å gjenskape gamle mønstre. Nylig gjenskapte hun et gammelt og (for henne) kjært mønster, som hun har kalt "Josefine"
Nå ønsker Fru Flid å tilby interesserte der ute broderipakker basert på gamle mønstre. Har du en gammel duk eller lignende som du ønsker mønster på? 
Da kan du ta kontakt med Fru Flid og høre om hun kan gjenskape mønsteret og sette sammen en broderipakke for deg!

I høyre sidebar har vi laget en liten oversikt over de broderipakkene hun tilbyr foreløpig.


Fru Flid ønsker å gi de "uinvidde" litt info om favorittstilene hennes:


Hardangersøm
er en helnorsk sømteknikk fra Hardanger og kjennetegnes av bl.a. omsydde firkantede hull. Sømteknikken er kjent fra så tidlig som 1600-tallet. Hardangersøm ble tidligere sydd kun med lin og på lin (naturbleket lin), og ble i stor grad benyttet til kirkelige tekstiler (f.eks. alterduker) og etter hvert til bunader (bringekluter, forkle, skaut, skjorter). Etter hvert som tilgangen til materialer og rikdom hos folk er blitt bedre, har Hardangersøm som andre broderiteknikker vært gjenstand for modernisering. I dag benyttes oftest sultan og perlegarn i masse forskjellige farger og design. I mange år har Tyskland vært et foregangsland i utviklingen av hardangersøm (Burda), mens det har vært forholdsvis stille i Norge.  
La oss bryte stillheten
og trekke fram denne fantastiske flotte broderiteknikken! Hent frem fra bestemors skuffer og skap, og del våre gamle tradisjoner med andre!

Kunstbroderi 
er i denne settingen definert som en blanding av ulike hvitsømmer på hvitt stoff, lin eller halvlin (fin eller grov), brodert med hvitt (naturfaget) garn (lin eller bomull). I Norge har vi ulike sømtyper som bl.a. hardangersøm og smøyg -og sammentrekksaum, som har vært definert som kunstbroderi. Du vil finne mange sømteknikker som defineres som kunstbroderier; Schalmbroderier (Sverige), Hedebosøm (Danmark), Engelskbroderi (England), RIchlieu (Italia), og mange, mange flere. Definisjonene på kunstbroderi er sikkert mange og avhengig hvor man står, men for meg er det i alle fall mer en frihåndsteknikk der man kombinerer flere typer sting som gjør det mulig å lage mer detaljerte motiver, og der du broderer hvitt på hvitt.

Jungendstilen 
Jugend betyr ungdom, og er en stilart som kom på slutten av 1800-tallet fra Tyskland, og som litt senere ble kalt Art Nouveau (Ny stil) i Frankrike. Den ble veldig populær i Europa i arkitektur, kunst og håndverk. Stilen dyrket det moderne og ungdommelige, - en stil som passet inn i den nye tiden. Mange av motivene kom fra naturen (f.eks. blomster), men stilisert og forenklet. Broderiene som utviklet seg i denne perioden er gjerne stiliserte blomster og sterke farger. Materialene kunne være forskjellige; lin, ull og bomull, gjerne litt grovt, og brodérgarnet var i bomull, lin, ull og silke, i ulike tykkelser. Stingteknikkene var enkle og grove, og understreket det stilistiske i motivene. Det finnes masse flotte arbeider fra denne perioden, som gardiner, kapper, portierer og ikke minst bordkledene (”ulldukene”) som pyntet bordene rundt omkring i de norske hjem på denne tiden.


Innlegg som omhandler broderi:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar