søndag 6. februar 2011

Josefineduken

Josefine-duken har fått navn etter damen som en gang broderte den, Josefine, som ble 90-91 år gammel før hun døde. Etter hennes død var døtrene hjemme for å rydde i huset og ta vare på ting og tang. I denne sammenheng stakk jeg innom for å ønske de god tur hjem til seg og sitt. Mens vi satt der ved kjøkkenbordet kom jeg plutselig på å spørre om ikke Josefine hadde gamle broderier! Døtrene så på hverandre... 
”Jo..Finduken vår – hvor er den? Vi hadde en som mamma sydde som var finduken vår”. 

Det bar opp på loftet med dem, og etter en stund kom de ned med en nydelig liten duk, slitt av tidens tann, men likevel utrolig fin! 


 Jeg tegnet mønsteret av på matpapir og overførte det etter hvert til halvlin. Jeg broderte den med de originale fargene, og original størrelse og design. 

 


 Den eldste datteren fikk denne duken i 70-års gave, og da hun åpnet og så duken ble hun helt overveldet og minnene strømmet på. Med andre ord et sterkt øyeblikk for både mottaker og giver! Nå har jeg fått forespørsel fra den andre datteren om jeg kan lage en slik til henne også!

Mønsteret er typisk for Jungendstilen, - store stilistiske blomster og blader sydd med stilkesting, store knappehullssting, knuter og litt plattsøm. Med andre ord enkle stingtyper. Og Josefine hadde kanskje ikke tilgang til fin blonder, eller hun fant ut at blåheklet nuperellelignende kant med samme farge som blomstene var finere?


Duken er ca 80 x 80 cm (kan forstørres), sydd på halvlin (original - sannsynligvis er det bomullsstoff fra en bleket melsekk), og brodert med perlegarn (flammegarn) i 4 farger. 

Dersom du ønsker en pakke med ferdig påtegnet mønster, garn og syveiledning, selger jeg det for 350,-
(i størrelse 80 x 80cm)

2 kommentarer:

  1. Fantastisk mye flott håndarbeid fra dåkker :-)

    SvarSlett
  2. Jeg får takke spesielt på Fru Flids vegne siden denne duken er hennes verk :) hun er dyktig!

    SvarSlett